onsdag 30 januari 2013

Kongens by...

Vi fick tre finfina dagar i Köpenhamn i helgen som var, även om det började lite trassligt med signalfel i Småland, så vi fick åka buss mellan Nässjö och Alvesta. Sedan hann tåget ändå ikapp oss, så vi kunde sitta i samma stolar sista biten ner till Malmö. Lokaltåg över bron och sedan var vi framme.

Blåsigt och grått väder hela helgen, men det gjorde inte så mycket. Vi strosade på gatorna i centrum, hittade en hel del kläder på slutreorna, åt gott och bodde bra nära Hovedbangården.

På lördagen åkte vi till Louisiana. Jag hade inte varit där förut, så det var riktigt kul att komma dit. Fantastiskt ställe, men intressanta utställningar. Främst den med Andy Warhols bläckteckningar från tidigt 50-tal och en utställning kring hur ljud påverkar och formar vår tillvaro. Den bestod av ett antal installationer av olika slag. Kul och tankeväckande. Minns inte namnet på konstnären just nu, tyvärr...

D90an och 18-70an åkte med och fick jobba rätt hårt. Här är lite av bildskörden:

Anton och Mia i Alvesta, i väntan på vår tåg efter bussresan.
Familjen, tagen i smyg. Det brukar bli bäst bilder då...

Louisiana - Andy Warhol-utställningen.


Anton vid en av installationerna kring ljud i vår omgivning.

Louisiana - utsikt mot trädgården

Louisiana - Skulpturer vid havet

Vinterhav

Fokus på teknik före konsten...

Illums varuhus på Ströget
Fler bilder...


söndag 20 januari 2013

Djurgården gnistrar...

Vilken helg vi har haft i sta'n! I lördags var det 19 grader kallt när jag kom ner till Lida Friluftsgård för en sväng i skidspåret. Det blev ett varv i 7,6 km-slingan, det var liiite för kallt egentligen, men det gick bra.

Sedan åkte jag och M till Djurgården för att promenera i ett fantastiskt vinterlandskap, ner till Waldemarsudde och utställningen med Lars Jonssons fenomenala fågelmålningar. Bland det häftigaste jag sett i konstväg, faktiskt...

Det gnistrade överallt på Djurgården när solen låg på över de snöklädda träden. Stockholm visade sig från sin allra finaste sida, med snörök över inloppet och klarblå himmel. Hade med mig D90an och 18-70an, en mycket smidig kombination för vardagsfoto.

Här ligger solen precis bakom trädstammarna och hjälper till att förstärka silhuetten mot himlen, samtidigt som de långa skuggorna bidrar till djupet i bilden. Gillar den sortens rätt enkla knep för att "lyfta" en bild. :-)

fredag 18 januari 2013

Kort skärpedjup

Jag gjorde klart bilder från i somras häromkvällen, bl a från en dagstur upp i Roslagen med kompisarna i 4 Naturfotografer. Vi fotograferade guckoskor i ett litet naturreservat. När jag plåtat mig "mätt" på de fantastiskt vackra orkidéerna vände jag blicken mot andra motiv och testade lite bilder med kort skärpedjup.

Det är en spännande teknik, tycker jag, att lägga större delen av bilden i oskärpa. Genom det så sätter man än större fokus på det som man vill framhäva i bilden. En bra komposition är ju grunden för det, men skärpedjupet spelar en viktig roll här också.

Har man dessutom turen att hitta ett motiv som "står fritt" mot omgivningen så underlättas ju kompositionen. Här är en vattendroppe som hängde på ett grässtrå. Bländare 4 på mitt 105 mm makrotele, plåtat nära närgränsen (ca 35 cm).













Jag tog med den röda fläcken till vänster för att balansera kompositionen, men fortfarande ha droppen som huvudmotiv.

onsdag 16 januari 2013

Snön och ljuset

Gick en runda i skogen här intill under julhelgen, som var den vitaste vi haft ute i kranskommunen under våra 20 år här. Försökte göra bilder med enbart snö i, inget annat. Då fick jag alltså lita extra mycket till ljusets förmåga att "skulptera" motivet. Här hittade jag några små "kullar" som funkade rätt bra.


















Jag tycker det är en rolig övning att leta den här typen av "minimalistiska" motiv. Det övar ögat att hitta motiv som inte är så självklara från början.



söndag 13 januari 2013

Omstart...

Hej bloggen... Ledsen att jag har ignorerat dig i nästan exakt ett år, men jag tror både du och jag har mått bra av en paus efter det intensiva "en bild var dag"-projektet som vi körde under 2011. Vad har hänt sedan sist då?

Tja, utställningen uppe i Gysinge var kul att genomföra, även om det inte var någon jätterusning med folk. Fick en del positiva kommentarer av kompisar som var förbi. I augusti körde 4 Naturfotografer sin (numera) traditionsenliga utställning på Galleri Greger. Det var trögt i år, vad gäller besök och framför allt försäljning. De sämre tiderna tror vi spelar in. Folk håller i plånboken hårdare, och vi kan ju inte förlita oss på släkt och vänner hur länge som helst vad gäller bildförsäljning. :)

I oktober ställde jag ut 14 bilder från Hornborgasjön på Falköpings bibliotek. Fin lokal och bra förutsättningar för hängningen gjorde det till en kul aktivitet. Samtidigt passade jag och M på att ta en helg i Tivedens nationalpark. Fantastiskt natur där!

Årets mest dramatiska fotohändelse var nog när jag halkade från en klippa på Landsort en helg i mars och landade i en klippskreva full med vatten och kameran kom dykande "huvudstupa" efter... Jag klarade mig oskadd men kameran och 24-85:an var stendöda. Som väl är har jag ett förstående försäkringsbolag, så efter några veckors pappersexercis hade jag en ny D700 och då unnade jag mig Nikons 24-70-zoom. Vilken pärla! Det verkligen gnistrar om bilderna nu. Känns kul!

Vi har varit på resande fot en del med familjen också. I januari var vi i Dublin, på deras "Temple Bar TradFest", en folkmusikfestival som får hela Temple Bar-området att sjuda av folkliv och irländsk folkmusik i fyra dagar (torsdag-söndag). Oförglömligt! Vi såg The Dubliners i Christchurch Cathedral på lördagkvällen, det var en fantastisk konsert.

Sedan var vi i Liverpool i början av maj för att se Liverpool-Chelsea på Anfield. Matchen blev inställd, men vi fick oss en rundtur på arenan och dessutom en otroligt rolig och intressant Beatles-safari där vi besökte massor med platser som nämns i deras låtar.

I juni var jag och M en vecka i Toscana med kompisarna J och B. God mat, vackert väder och en miljö som knappt låter sig beskrivas gjorde resan enormt lyckad, vi vill tillbaka! :-)

Lite bilder från 2012:

Man i port, Dublin



















The Dubliners live i Christchurch Cathedral














Soluppgång i Montalcino, Toscana













Hängning av utställning i Falköping













Apropå Beatles, då: John, Paul, George och Ringo bakom dem.... :-)