torsdag 17 april 2014

Våren tar fart igen...

Efter en ovanlig vinter har vi fått en ovanlig vår... Den tog fart tidigt, någon gång i slutet av mars för att sedan hejda sig ett par veckor. Men nu, senaste veckan, har den tagit fart igen. Nu trängs vintergäck, tussilago, blåsippor och vitsippor i backarna. Det har varit mycket på jobbet och hemma, men senaste veckan (och idag) har jag tagit med mig kameran ut.

I tisdags var jag nere vid Ågestasjön. Där finns det just nu två ägretthägrar, vilket tydligen är ganska ovanligt i våra trakter. De är helt vita, till skillnad från den "vanliga" gråhägern, som ju finns rikligt runt Stockholm.

Jag fick syn på dem efter en stunds spanande vid "Godaobsudden" som spanarhumorn döpt en av utsiktsplatserna vid sjön till. Dessutom kom gråhägern och fiskgjusen förbi när jag stod i fågeltornet lite senare, närmare solnedgången:

En av hägrarna smyger i kanten av vassen

Fiskgjusen ryttlar över sjön

Gråhäger och fiskgjuse

Idag tog jag med mig makrotelet ut längs sjön här hemma för att titta till blå- och vitsipporna. Det fanns rikligt med dem på sina ställen. Här är några varianter på ett rätt slitet tema...

Vitsippa

Blåsippor

Scilla, hemma i trädgårdenInga kommentarer: