lördag 23 februari 2013

David LaChapelle på Fotografiska

Vi var där igår och såg en utställning som höll vad den lovade. Jag har bara sett enstaka bilder av LaChapelle tidigare och har varit nära att sätta honom i facket "kitschig Photoshop-konstnär". Men igår hade vi turen att haka på en gratisvisning (jo, de har det på fredagar, tydligen) med en guide som var enormt kunnig och entusiastisk inför de 250 verken som fyllde alla våningarna i huset.

När man får bakgrunden till bilderna, med LaChapelles tankar och dessutom får se (på film) hur han bygger upp bilderna rent fysiskt i studion kan man inte annat än imponeras av hans "driv" att nå dit han tänkt sig. Oerhört noggranna kompositioner med rekvisita som stärker budskapet. I många bilder skickar han "blinkningar" till religiösa motiv som han stöper om i modern tappning. Dessutom finns en kritik mot vårt konsumtionssamhälle i många av de nyare bilderna. En fascinerande utställning, som rullar en vecka till. Passa på att se den om ni har möjlighet!

Jag hamnade i bokhandeln efteråt, som vanligt, och kom ut med två böcker som jag i efterhand insåg kompletterar varandra rätt bra. Båda är ju dessutom nästan "måsten" i bokhyllan hos en som är rätt såld på dokumentärfoto... :-)
Henri Cartier-Bresson: Europeans & Robert Frank: Americans

Tack för den här gången....
Nästa stora utställning på Fotografiska blir Henri Cartier-Bresson, en av mina absoluta favoriter, som sagt. Ser fram mot det!

Inga kommentarer: