måndag 30 december 2013

2013 - april, maj, juni

Fortsättning på "årskrönikan", ännu ett långt inlägg med många bilder... ;-)

April

I början av april rev vi utställningen i Nyköping (på NK-villan). På väg hem längs "gamla" vägen (väg 219) stannade vi till vid en björkdunge som bjöd på massor med intressanta möjligheter till bra bilder. De svartvita, avlövade, träden var väldigt grafiska i sig, vilket var tacksamt. Bra läge för att köra svartvitt här. :-)

Fotokompis Stefan river det sista av vår utställning på NK-villan.

Björkar i grodperspektiv...

Lek med skärpedjup

Helgen efter Nyköping var vi med Naturfotoforum på Landsort, en annan årlig tradition. Det var en del snö kvar på klipporna, vilket ju hjälper till lite vad gäller ljuset under morgontimmarna, som normalt är den bästa tiden på dygnet för att göra bilder där ute. Vi hade fantastiskt vårväder hela helgen, så det var en riktigt lyckad utflykt!

Väntan på soluppgång, lördag morgon

Gammal is i vattensamling vid stranden

Istappar på norrsida

Avkoppling på lördag kväll...

Lite oväder som dessbättre drog förbi...

Jag försöker ta med mig kameran "på sta'n" så mycket jag hinner numera. Gatufoto är något som roar mig mycket. Kanske just för att det är så svårt. Det gäller ju att "se ögonblicken" nästan innan de kommer, eller som Elliott Erwitt lär ha uttryckt det: "f8 and be there". Han ställer f ö ut på Fotografiska här i sta'n när detta skrivs i nyårshelgen. Ska gå dit nu i veckan tänkte jag. Här är lite gatubilder från april:

Maj

Maj brukar vara en fågel- och blommånad vad gäller foto för min del. Så blev det också i år. Här är en del bevingade och bebladade modeller från en fin majmånad:


Vanlig hackspett nere vid sjön här hemma
Gråhäger som går in för landning i boet vid Isbladskärret på Djurgården

Knölsvanar vid Isbladskärret
Par av svarthakedopping vid Isbladskärret
Hona av svartvit flugsnappare vid stugan
Hane av svartvit flugsnappare vid stugan

Skogsstjärna

Blomma av harsyra

Gullviva


Juni

I början av juni plåtade jag ett par musikframträdanden, ja faktiskt samma dag, den 1 juni. Först såg vi Weeping Willows som spelade på Huddinge Jazz- och Bluesfestival:

Sångaren Magnus Carlsson är Huddingekille från början!
Bra, tajt kompband som vanligt bakom honom...
Mycket folk (som vanligt) trots duggregnet!

På kvällen plåtade jag mina gamla gymnasiekompisar Rickard och Mats som spelar bas resp trummor i "Father & son". Jo, de spelar tillsammans med sina söner (Dexter och Loke) på gitarrer. Dessutom sjunger Petter, som går på operahögskolan och har en j-kla pipa. Det var en stark spelning, med många bra möjligheter till fartiga bilder:


Någon vecka senare fick jag mitt livs första bild på en bäver. Det var kul! Jag satt vid Åvadammen i Tyresta Nationalpark tidigt en morgon när bävern kom glidande genom vattnet. 600 mm tele på 30-40 meter gav ganska bra bilder.
Lite mer musik: David, vår yngste son, gick ut musikgymnasiet Rytmus i juni och på den sista "Öppen scen"-föreställningen drog han, tillsammans med fyra kompisar, av en stor gemensam favoritlåt: Bruce Springsteens "Born to run", komplett med "sång-i-samma-mikrofon"-tricket på slutet. David till höger här:


Runt midsommar blir det alltid mycket naturbilder. Jag har en fågelmatning vid stugan i Sörmland och använder sönernas gamla lekstuga (de är 19 och 21 nu, så den används inte till något annat) som gömsle. Funkar riktigt bra, faktiskt.

Jag brukar ta tidiga turer med bilen i omgivningarna också. Då får man ofta se lite större däggdjur och dessutom njuta av det fantastiska morgonljuset.

Grönfink vid matningen

Hästgård nedåt Nyköping

Grusväg och äng i morgondimma

Råbock på väg bort, men ändå inte...

Nyfiken hona av rödräv

Vi har rikligt med sjöfågel hemma i Långsjön i Huddinge också. En art som alltid återkommer är skägdoppingarna. Man brukar se 3-4 par i sjön varje år, ofta med ungar under sommaren:

Inga kommentarer: