måndag 25 november 2013

Fotomässan i Älvsjö, lördag 23 november

Tillbringade lördagen på fotomässan i Älvsjö. Det är en kul tradition och något att se fram emot under den (vanligtvis) ganska gråa och långa november. Nu har ju iofs november varit ovanligt medgörlig i år vad gäller vädret, så fotomässan kändes mer som en bonus den här gången. :-)

Jag hängde på låset kl 10 och gick nästan direkt ner till bildutställningarna, som fått än mer utrymme i år. Det är positivt, tycker jag. För min del är det nästan alltid mer givande att strosa runt och kolla bilder än att trängas vid leverantörernas diskar. I år hade jag dessutom inga "måsten" vad gäller prylar, så det fick bli som det blev med den saken. Mer om det senare.

Vad gäller bildutställningarna så var det Emma Svenssons "I kroppen min" som gjorde störst intryck på mig. Med facit i hand, s a s, så känns hennes bilder tillsammans med Kristian Gidlunds texter som en väldigt gripande skildring av en stark, mångårig vänskap.

Emma Svenssons utställning "I kroppen min"


I övrigt gillade jag att man givit plats åt många fotoskolor. Det är intressant att se var nästa generations fotografer har hittat för uttryck i den fas de befinner sig just nu. Om man ska generalisera lite, så känns det som om tjejerna söker sig mot det mer mångbottnade, speciellt vad gäller porträttfoto, medan killarna ofta har ett mer "rakt" uttryck och oftare vänder sig mot natur- och stadsmiljöer. Det var det intryck jag fick av de utställningar som visades i Älvsjö iaf.

En utställning från en av fotoskolorna, där åskådarna skrivit synpunkter på PostIT-lappar. Ett kreativt grepp!

Men vad kom jag hem med, förutom alla intryck från bildutställningen då? Jo, det blev en ny rem till min D700, en Optech som är väldigt skön och avlastar tyngden mycket bättre än min slitna gamla Domke Grabber. Dessutom hittade jag ett litet "Gorilla pod", det där bordsstativet med böjbara ben, som gör att man kan fästa kameran nästan var som helst. Det är tänkt till min lilla Lumix TZ 30, digitalkompakten.

Jag fastnar alltid på boktorget (har en liten "hangup" på snygga fotoböcker) och i år slog jag till på Christer Strömholms "Post Scriptum", en jättepjäs på över 400 sidor med enormt snyggt tryck och intressanta texter kring hans konstnärsskap. Ett måste! Dessutom hittade jag "Annie Liebovitz på uppdrag", en sorts självbiografi där hon berättar om sin karriär från allra första början. Verkar intressant, hon är en stor favorit för min del.

Dessutom blev det "Årets bild 2013", 99 kr var en "no-brainer" och "Fotoinspiration", där fotografer från 1x.com beskriver hur deras bästa bilder blev till, både vad gäller själva fotograferingen och efterbehandlingen. Alltid lärorikt att läsa. Utöver det blev det "provprenumerationer" på Fotosidan Magasin och norska "Natur og foto".

En av sakerna som man får "på köpet" på mässan är ju möjligheten att plåta folk. Om det är någonstans som folk inte bryr sig om man plockar fram en kamera så är det väl just på fotomässan. :-)  Det blev rätt mycket situationsbilder under dagen. Eftersom många är så koncentrerade på att kolla bilder eller prylar kan man plåta rätt ostört.








Inga kommentarer: