onsdag 1 januari 2014

2013 - oktober, november, december

Sista delen av årskrönikan:

Oktober

Lite musikbilder igen: jag plåtade min bror Daniel i början av oktober. Han är en fenomenal konsertpianist och han behövde lite nya bilder för sin marknadsföring. Han lyckades ordna så, att vi fick vara för oss själva i Katarina kyrkas fantastiska kyrkorum en timme. Jag tog med mig mni SB-900-blixt och en liten "softbox" som fästs direkt på den, för att mjuka upp ljuset lite. Porträttbilderna (utan flygeln) är tagna i befintligt ljus, vid de stora fönstrena på södra sidan av kyrkan. Jag är väldigt förtjust i det befintliga ljuset, och när det är så mjukt och fint som den här dagen så behövs inga blixtar alls. :-)


Några dagar senare plåtade jag the Plastic Pals när de spelade på Southside Cavern (i Tre tunnors gamla lokaler för er som kommer ihåg den krogen). Jag känner basisten Bengt Alm, f ö mycket skicklig fotograf. Det var lite av en utmaning eftersom scenen var liten, lokalen trång och ljuset ganska begränsat. Men det blev en del rätt bra bilder ändå, tycker jag.


Höstpromenader på Djurgården är ett måste... Jag tog en tur med fotokompis Danne en helg när solen sken från klarblå himmel och förstärkte de höstfärgerna, som hade börjat blekna lite. Lekte bl a lite med speglingar i Djurgårdsbrunnskanalen:Under resten av oktober och större delen av november blev det inte så mycket fotograferat. I slutet av november tog jag en tur runt sjön hemma och hittade en del motiv just där hösten går mot vinter (som vi iofs fortfarande väntar på när detta skrivs på nyårsdagen).

I december blev det lite tid för gatufoto igen. Här är några bilder från en lördag i city:

Jag har mest använt min Nikon D90 för gatufoto de senaste åren. Den är lite mindre, lättare och tystare än min D700, vilket gör den enklare att ha med sig. I mellandagarna köpte jag dock en Fuji X20 som redan visat sig vara en mycket trevligt bekantskap. Liten, diskret och tyst, vilket ju gör den till en perfekt gatukamera. Dessutom är den lätt att hantera och ger riktigt fina jpeg-filer rakt ut ur kameran. Här är några bilder från den första turen på sta'n med den:2 kommentarer:

Lotta L sa...

Fina härliga bilder du bjuder på. Och gatufotografering verkar kul, kanske man ska pröva det någon gång. Ha en god fortsättning.

Fredrik sa...

Tack Lotta! Ja, gatufoto är kul. Vi får väl dra ihop ett gäng från NFF och testa lite framåt våren. :)